Thai -Mat
Maten i Thailand skiljer sig från det europeiska kökets. Thailands kökskonst är unik, men har influerats av både östvärlden och västvärlden. Från Kina kom till exempel konsten att steka och fritera. Från Indien har många kryddor hämtats. Basen i matlagningen och ingredienserna är kött, fisk, grönsaker och skaldjur, men det finns en mängd variationer på maten och en mängd olika ingredienser. Det är själva användandet av dessa olika kryddor och ingredienser som gör att man får en speciell smakupplevelse och dessutom hur maten läggs upp. Vanligt att tro är att den thailändska maten oftast är stark, men det var först när chilin gjorde sitt besök på 1500- talet som kryddningen förstärktes i vissa maträtter.
Det är en konst också hur man äter maten i Thailand. Till skillnad från Europa får man två till tre förrätter som serveras på en gång och alla äter av allt. Man äter efter detta ett antal huvudrätter av samma princip – alla äter av allt, som serveras på samma gång. Helst ska man inte blanda flera maträtter utan ta lite av varje, och sedan ta om på nytt om man vill. När efterrätten serveras består den oftast av tropiska frukter. När man äter thailändsk mat på restaurang sitter man ofta vid bord och äter. I hemmiljö sitter man med familjen på golvet. De bestick man använder är gaffel och sked, men ibland också pinnar. Ofta är köttet färdigskuret i mindre bitar, vilket gör att ingen kniv behövs.
Det finns som sagt en mängd ingredienser att använda sig av i thailändsk matlagning och även om det kan verka svårt att tillreda maten är den oftast väldigt enkelt att göra. Några exempel på ingredienser som används är bambuskott, kummin, basilika, bönpasta, chili, kanel, kokosmjölk, champinjoner, torkade räkor, gurkmeja, ägg, stjärnanis, vitlök, citrongräs, fisksås och palmsocker.